muzieklessen OP LATERE LEEFTIJD

Denkt u dat het te laat is om muziek te leren?

"NOOIT", zegt dr. Muzaffer Çorlu, muzikant, psycholoog en doctor in kunstwetenschappen.

De kracht van muziek beschermt de hersenen tegen functieverlies en werkt de schade veroorzaakt door hersenziekten die gepaard gaan met veroudering tegen. Naast de cognitieve voordelen zijn ook de positieve effecten op psychologisch en fysiologisch vlak aanzienlijk, ongeacht de leeftijd waarop men begint met muzieklessen.

Ondersteund door talrijk wetenschappelijk onderzoek van over de hele wereld raden specialisten mensen, vooral de iets ouderen (pakweg 50+), aan om met muziek te beginnen. Dankzij de plasticiteit van de hersenen resulteert het op latere leeftijd beginnen musiceren in nieuwe verbindingen in de hersenen, wat veel cognitieve stoornissen zoals bv. Alzheimer helpt voorkomen. De positieve effecten die muzikanten die van jongs af bezig zijn met muziek ondervinden, worden volgens een recente studie zelfs bijna geëvenaard bij mensen die op latere leeftijd met muziek beginnen!

PRESENTATIE - LEZING

Op dinsdag 22 maart 2022, om 19.00u, geeft Dr. Muzaffer Çorlu (docent aan Muziekschool De Pinte) een lezing in de cultuurzaal van het OCP over deze en andere positieve effecten van muziek op het verouderende lichaam en de verouderende geest.

Locatie: Cultuurzaal OCP, De Pinte, Polderbos 20 De Pinte.

In het formulier hieronder kan iedereen gratis inschrijven voor deze boeiende lezing.

PROEFPROJECT

Tijdens de periode april - juni 2022 krijgen 24 deelnemers wekelijks klassieke gitaarlessen. Het positief effect van muziek zal nagegaan worden door een aantal psychologische en fysiologische tests voor én na een proefperiode te vergelijken. De resultaten van deze wetenschappelijke studie zullen achteraf gepubliceerd worden.

Opmerking: he
t artikel in het infoblad maakt melding van een proefproject met senioren. Dit is dus niet helemaal correct: iedereen vanaf 55 jaar kan deelnemen aan dit proefproject.

Heeft u interesse om deel te nemen aan het proefproject met de gitaarlessen? Of wil je komen luisteren naar de presentatie in het OCP?
Geef dit aan in het formulier hieronder en wij houden u op de hoogte!