Vleugelpiano
in de bib

Dankzij de samenwerking met Lokaal bestuur De Pinte krijgt een gloednieuwe 'silent' vleugelpiano een vaste plek in de prachtige bibliotheek van De Pinte!

EEN NIEUWE MUZIKALE ONTMOETINGSPLAATS

Voor bezoekers

Alle bibliotheekbezoekers kunnen tijdens de openingsuren van de bib gratis op vertoon van hun lidkaart op deze 'Silent' vleugelpiano komen oefenen.

Een oefensessie duurt standaard 30 minuten, maar langer oefenen kan als niemand zich in die periode aanmeldt.

Voor leerlingen

Onze eigen leerlingen zullen op dit top-instrument kunnen concerteren tijdens onze jaarlijkse toonmomenten.

De piano wordt dan centraal op het parket van de prachtige lichtrijke aula geplaatst voor een echte concertervaring!

Voor verenigingen

Verenigingen & privépersonen zullen de vleugelpiano kunnen huren voor concerten of andere evenementen. 

Voor prijzen en voorwaarden:

gebruikersreglement piano in de bib
retributiereglement piano in de bib

OVER HET PROJECT

Een samenwerking tussen Muziekschool De Pinte, Lokaal Bestuur, Bibliotheek en Cultuurdienst De Pinte

Sinds haar oprichting zocht Muziekschool De Pinte naar een locatie om leerlingen op vaste basis te kunnen laten concerteren, en waar plek is om een professionele vleugelpiano een mooie plek te geven. 

Na verschillende evenementen te organiseren in de bibliotheek van De Pinte ontstond eind 2019 het idee  om daar de vleugelpiano te plaatsen en een samenwerking tussen muziekschool en de bibliotheek aan te gaan.

De bibliotheek in De Pinte is naast mooi gelegen en knap ingericht ook uitgerust met een ruime aula/tribune. Daarnaast heeft ze een goede akoestiek en lichtinval en kan ze democratisch gehuurd worden door verenigingen en particulieren.

De muziekschool werkte een samenwerkingsvoorstel uit en stelde dit voor aan de bibliothecaris en het lokaal bestuur: een dergelijke samenwerking zou de cultuurbeleving in De Pinte een extra boost te geven, de bibliotheek meer polyvalent benutten, in de spotlight zetten en tot een nieuwe muzikale ontmoetingsplaats maken.

Waar de muziekschool instaat voor de aankoop van de vleugelpiano, zorgt de gemeente en bibliotheek voor een mooie plaats en staat zij in voor het onderhoud van de piano en administratie rond gebruik van het instrument.

Het voorstel werd in 2020 ter kennisgave voorgelegd op het College van Burgemeester en Schepenen en na een positief onthaal werd door de muziekschool, cultuurdienst en de bibliothecaris een afsprakennota / retributiereglement uitgewerkt. In 2021 werd het uitgewerkte voorstel voorgelegd aan de bevoegde adviesraden en uiteindelijk zowel op het College van Burgemeester en Schepenen als de gemeenteraad goedgekeurd: het startschot van een fantastisch project!

Een samenwerking tussen Muziekschool De Pinte en TWS Projects

De aankoop van de vleugelpiano door Muziekschool De Pinte wordt ondersteund TWS Projects, een bedrijf dat zich inzet voor maatschappelijke organisaties en daarbij lokale ondernemers verenigt en diensten verleent.

Lees meer over de samenwerking tussen Muziekschool De Pinte en TWS Projects

Artikel Muziekschool De Pinte & TWS Projects in KMO Insider MEI JUNI 2021.pdf

Meer weten over TWS Projects?

www.ondernemersmeteenhart.be
twsprojects.be

MET DANK AAN

OVER DE PIANO

Yamaha TransAcoustic™

De nieuw ontwikkelde TransAcoustic™ technologie draagt digitale audiosignalen rechtstreeks over aan de zangbodem van de piano en vormt zo het gehele instrument om tot luidspreker.

Daarnaast kan je op deze piano ook met andere klanken spelen, zoals bijvoorbeeld het geluid van een viool of drum. De piano doet dan dienst als een soort versterker. Deze andere klanken zijn voorgeprogrammeerd en komen met behulp van de speciale toongenerator (transducer) en het eigen klankbord helemaal tot leven.  Daarnaast kan je ook geluidsopnames maken en meerdere klanken boven elkaar creëren in verschillende muzikale lagen.

Silent Piano

Daarnaast is deze akoestische vleugelpiano ook ‘Silent’. Het signaal dat de sensor afgeeft, wordt omgezet in een realistisch pianogeluid dat je via de hoofdtelefoon kan beluisteren. Zonder je omgeving te ‘storen’ kan je dus wanneer je maar wil piano spelen, terwijl je het gevoel behoudt van op een professionele piano te bespelen.

Hoewel deze piano in de bibliotheek van De Pinte staat, kan je er dus toch piano spelen met hetzelfde ‘live’ gevoel. Je hoeft dus niet bang te zijn om anderen te storen of afgeleid te worden door je omgeving. Wanneer je silent wil spelen, sluit je de hoofdtelefoon aan en zet je de silent-functie aan.

Enkele foto's:

Yamaha C1x TA2 

binnenwerk

bedieningspaneel

FEESTWEEKEND 22, 23 & 24 OKTOBER '21

FREDERIK SIOEN

Vrijdag om 20.00 uur werd het startschot gegeven door niemand minder dan Frederik Sioen!

Deze singer-songwriter en bezieler van het project 123-Piano in Gent zal een uur lang onze piano officieel komen ‘inspelen’.

Vrij podium - verwendag

Op zaterdagvoormiddag tussen 09.30 en 13.00 uur vulden we de bib met pianoklanken van lokaal talent.

Toehoorders konden zittend luisteren of genieten van jouw pianomuziek terwijl ze door de boeken snuisteren.

Nataliya Alekseeva - Annalivia Bekaert

Zondagvoormiddag om 11 uur stond een klassiek concert op het programma.

Nataliya Alekseeva (pianoleerkracht aan Muziekschool De Pinte) brengt op dit concert solo werken van Bach, Chopin, Liszt, Skrjabin en samen met Annalivia Bekaert (mezzosopraan) werk van Schubert, Tchaikovsky, Moussorgsky en Poulenc. 

Bekijk het verslag van de levering van de piano door AVS:

PARTITUREN GEZOCHT

MET DANK AAN