Vleugelpiano
in de bib

Dankzij de samenwerking met Lokaal bestuur De Pinte krijgt een gloednieuwe 'silent' vleugelpiano een vaste plek in de prachtige bibliotheek van De Pinte!

CONCERT 28 oktober '23

Betoverend Concert in De Pinte


Op zaterdag 28 oktober om 19u30 verwelkomen wij u graag in de Bibliotheek van De Pinte voor een unieke muzikale avond. Maak kennis met twee buitengewone muzikanten en laat u betoveren met muziek van Schumann tot Pärt!

Ticketreservatie:

Dit concert is ook een bedanking voor onze partners, zoals TWS Projects, die ons hebben geholpen met de aankoop van een nieuwe vleugelpiano. 🥂 Achteraf is er een exclusieve drink voor de partners van TWS Projects.

DE ARTIESTEN

DIANA POPAL - piano

 Een Oekraïens-Belgische pianiste die heeft gestudeerd aan meerdere conservatoria, waaronder het Koninklijk Conservatorium van Gent in de klas van Vitaly Samoshko. Diana neemt momenteel deel aan wedstrijden en treedt op met diverse artiesten en ensembles. Haar solo-repertoire omvat vele verschillende componisten en stijlen, van Beethoven tot Hiromi Uehara. Diana is sinds 2021 actief als pianodocent aan Muziekschool De Pinte.

VIRA IVANIDENKO - ALTVIOOL

Een altvioliste die is geboren en opgeleid in Odessa, Oekraïne. Ze werkte als orkestlid bij de Odessa National Opera and Ballet Theatre voordat ze vanwege het uitbreken van de oorlog naar Berlijn, Duitsland verhuisde. Ze heeft een grote interesse in kamermuziek en de interactie tussen muzikanten en publiek.

MET DANK AAN DE PARTNERS

OVER HET PROJECT

Een samenwerking tussen Muziekschool De Pinte, Lokaal Bestuur, Bibliotheek en Cultuurdienst De Pinte

Sinds haar oprichting zocht Muziekschool De Pinte naar een locatie om leerlingen op vaste basis te kunnen laten concerteren, en waar plek is om een professionele vleugelpiano een mooie plek te geven. 

Na verschillende evenementen te organiseren in de bibliotheek van De Pinte ontstond eind 2019 het idee  om daar de vleugelpiano te plaatsen en een samenwerking tussen muziekschool en de bibliotheek aan te gaan.

De bibliotheek in De Pinte is naast mooi gelegen en knap ingericht ook uitgerust met een ruime aula/tribune. Daarnaast heeft ze een goede akoestiek en lichtinval en kan ze democratisch gehuurd worden door verenigingen en particulieren.

De muziekschool werkte een samenwerkingsvoorstel uit en stelde dit voor aan de bibliothecaris en het lokaal bestuur: een dergelijke samenwerking zou de cultuurbeleving in De Pinte een extra boost te geven, de bibliotheek meer polyvalent benutten, in de spotlight zetten en tot een nieuwe muzikale ontmoetingsplaats maken.

Waar de muziekschool instaat voor de aankoop van de vleugelpiano, zorgt de gemeente en bibliotheek voor een mooie plaats en staat zij in voor het onderhoud van de piano en administratie rond gebruik van het instrument.

Het voorstel werd in 2020 ter kennisgave voorgelegd op het College van Burgemeester en Schepenen en na een positief onthaal werd door de muziekschool, cultuurdienst en de bibliothecaris een afsprakennota / retributiereglement uitgewerkt. In 2021 werd het uitgewerkte voorstel voorgelegd aan de bevoegde adviesraden en uiteindelijk zowel op het College van Burgemeester en Schepenen als de gemeenteraad goedgekeurd: het startschot van een fantastisch project!

Een samenwerking tussen Muziekschool De Pinte en TWS Projects

De aankoop van de vleugelpiano door Muziekschool De Pinte wordt ondersteund TWS Projects, een bedrijf dat zich inzet voor maatschappelijke organisaties en daarbij lokale ondernemers verenigt en diensten verleent.

Lees meer over de samenwerking tussen Muziekschool De Pinte en TWS Projects

Artikel Muziekschool De Pinte & TWS Projects in KMO Insider MEI JUNI 2021.pdf

Meer weten over TWS Projects?

www.ondernemersmeteenhart.be
twsprojects.be

OVER DE PIANO

Yamaha TransAcoustic™

De nieuw ontwikkelde TransAcoustic™ technologie draagt digitale audiosignalen rechtstreeks over aan de zangbodem van de piano en vormt zo het gehele instrument om tot luidspreker.

Daarnaast kan je op deze piano ook met andere klanken spelen, zoals bijvoorbeeld het geluid van een viool of drum. De piano doet dan dienst als een soort versterker. Deze andere klanken zijn voorgeprogrammeerd en komen met behulp van de speciale toongenerator (transducer) en het eigen klankbord helemaal tot leven.  Daarnaast kan je ook geluidsopnames maken en meerdere klanken boven elkaar creëren in verschillende muzikale lagen.

Silent Piano

Daarnaast is deze akoestische vleugelpiano ook ‘Silent’. Het signaal dat de sensor afgeeft, wordt omgezet in een realistisch pianogeluid dat je via de hoofdtelefoon kan beluisteren. Zonder je omgeving te ‘storen’ kan je dus wanneer je maar wil piano spelen, terwijl je het gevoel behoudt van op een professionele piano te bespelen.

Hoewel deze piano in de bibliotheek van De Pinte staat, kan je er dus toch piano spelen met hetzelfde ‘live’ gevoel. Je hoeft dus niet bang te zijn om anderen te storen of afgeleid te worden door je omgeving. Wanneer je silent wil spelen, sluit je de hoofdtelefoon aan en zet je de silent-functie aan.

Enkele foto's:

Yamaha C1x TA2 

binnenwerk

bedieningspaneel

Bekijk het verslag van de levering van de piano door AVS:

EEN NIEUWE MUZIKALE ONTMOETINGSPLAATS

Voor bezoekers

Alle bibliotheekbezoekers kunnen tijdens de openingsuren van de bib gratis op vertoon van hun lidkaart op deze 'Silent' vleugelpiano komen oefenen.

Een oefensessie duurt standaard 30 minuten, maar langer oefenen kan als niemand zich in die periode aanmeldt.

Voor leerlingen

Onze eigen leerlingen zullen op dit top-instrument kunnen concerteren tijdens onze jaarlijkse toonmomenten.

De piano wordt dan centraal op het parket van de prachtige lichtrijke aula geplaatst voor een echte concertervaring!

Voor verenigingen

Verenigingen & privépersonen zullen de vleugelpiano kunnen huren voor concerten of andere evenementen. 

Voor prijzen en voorwaarden:

gebruikersreglement piano in de bib
retributiereglement piano in de bib

PARTITUREN GEZOCHT